Kurczak w sosie pomarańczowym z dodatkiem ryżu [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 saszetka ryżu parboiled (np. Britta)
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
- łyżka sezamu
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.

Wideo