Grillowania pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto to pomysł na obiad naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonego pesto
- 10 malutkich marynowanych pieczarek
- około 5 dag startego sera mozzarella
- 2 garści świeżej rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawa do grilla
- pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na około godzinę do lodówki, po czym pieczemy na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz koniecznie!
