https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Grillowana pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto [PRZEPIS]

mad
Grillowania pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto.
Grillowania pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto. Fot. Joanna Tokarz
Grillowania pierś z kurczaka to pomysł na wyśmienity obiad. Zobaczcie przepis!

Grillowania pierś z kurczaka z marynowaną pieczarką i bazyliowym pesto to pomysł na obiad naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 10 malutkich marynowanych pieczarek
  • około 5 dag startego sera mozzarella
  • 2 garści świeżej rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawa do grilla
  • pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na około godzinę do lodówki, po czym pieczemy na rozpalonym grillu około 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej. Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Rozpocznij sezon grillowy
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska