Podroby wywołują kontrowersje i dużo się słyszy o negatywnym wpływie podrobów na organizm. Ale czy na pewno? Wątróbka zawiera dużo witaminy B12 oraz kwasu foliowego i dobrze przyswajalnego żelaza, jest wiec idealna dla osób z niedoborem tego minerału. Poza tym jest tania i robi się ją błyskawicznie!
Makaron z wątróbką w sosie pomidorowym [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g wątróbki z kurczaka
- 200 g makaronu świderki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oliwy
Wykonanie
Wątróbkę oczyścić z błonek. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć wątróbkę razem z cebulą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Ugotowany makaron dodać do podsmażonej wątróbki. Wymieszać.
Do wątróbki i makaronu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Wymieszać i dusić około 5 minut.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
