Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Orientalny ryż basmati z kurczakiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Orientalny ryż basmati z kurczakiem to pomysł na nietypowy obiad.
Orientalny ryż basmati z kurczakiem to pomysł na nietypowy obiad. Fot. materiały prasowe
Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. Dziś przygotowaliśmy inspirację i przepis na niezwykle aromatyczny ryż orientalny z dodatkiem kurczaka i dużej ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru. Smacznego!

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych.

Orientalny ryż basmati z kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka
  • 200 g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta)
  • 3 nasiona kardamonu
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule
  • 1-2 różyczki brokułu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
  • sól

Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska