Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych.
Orientalny ryż basmati z kurczakiem [PRZEPIS]
Składniki:
- 500 g mięsa z uda kurczaka
- 200 g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta)
- 3 nasiona kardamonu
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 1 liść laurowy
- 2 cebule
- 1-2 różyczki brokułu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu
- 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
- sól
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.
Zobacz też:
