Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pomysł na obiad. Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami - danie tanie, szybkie i bardzo smaczne.
Pomysł na obiad. Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami - danie tanie, szybkie i bardzo smaczne.
Szukasz pomysłu na niebanalny obiad? Zobacz naszą propozycję: pilaw z ryżem brązowym i krewetkami. Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego z dodatkiem warzyw i krewetek . Samo zdrowie!

Obiad tani, smaczny i prosty w przygotowaniu. Zobacz przepis.

Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 20 dużych krewetek
  • 100 g brązowego ryżu (np. Britta)
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
  • 1/2 cytryny

Wykonanie
Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyć.
Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.

Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska