Obiad tani, smaczny i prosty w przygotowaniu. Zobacz przepis.
Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami [PRZEPIS]
Składniki:
- 20 dużych krewetek
- 100 g brązowego ryżu (np. Britta)
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 cebula szalotka drobno posiekana
- 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
- 1/2 cytryny
Wykonanie
Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyć.
Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.
Smacznego!
Szukasz pomysłu na obiad? Polecamy:

Wideo