Szpinakowe pierogi z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na obiad naszej Czytelniczki Sylwii Ładygii. Sylwia to uczestniczka kulinarnego show MasterChef i autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na farsz
- ok. 400 g udek lub innej części kurczaka
- 200 g pieczarek
- cebula
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto szpinakowe
- 80 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 550 g mąki pszennej
- jajko
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie
Mięso ugotować do miękkości.
Pieczarki umyć, drobno pokroić. Podsmażyć na oleju z drobno posiekaną cebulką.
Mięso obrać z kości (jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy). Mięso zemleć przez maszynkę razem z pieczarkami.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto szpinakowe. Umyty szpinak odsączyć, oprószyć solą i pieprzem. Przesmażyć na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Wystudzić i zemleć.
Z mąki, jajka, wody, oleju i przestudzonego szpinaku zagnieść elastyczne ciasto.
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, a następnie wyciąć krążki i nadziać farszem.
Dokładnie skleić boki.
W dużym garnku ugotować wodę z odrobiną oleju i soli.
Wrzucić delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Odcedzić, a następnie podsmażyć na złoto.
Zobacz koniecznie!
