
Szybka tarta dla oszczędnych Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Składniki na ciasto
20 dag mąki
10 dag masła
jajko
szczypta soli
Składniki na nadzienie
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
spory pęczek łodyg buraków ćwikłowych
sól, pieprz, kminek, ocet balsamiczny
Składniki na masę
2 duże jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
sól
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wstawić na 15-30 min do lodówki. Ciastem wylepić cienko formę na tartę (średnica około 27 cm), ponakłuwać spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. (nie powinno się zrumienić, jedynie lekko podpiec).

Tarta z kapustą Doroty Wójcickiej
Składniki na ciasto
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na nadzienie
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.

Tarta z fenukłem i łososiem
Składniki na ciasto
25 dag mąki krupczatki
20 dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
20 dag masła
2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz
1 fenkuł (koper włoski)
20 dag łososia wędzonego
3 jajka
20 dag żółtego sera Morskiego MSM
Mońki
1 szklanka śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

Pikantna tarta
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pasta harissa (np. Sandra)
ser ricotta
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na dno formy do tarty. Przykryć drugą formą i wysypać na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłożyć na tarte, wyrównać, a na jej wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posypać natką pietruszki.