
Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską Mariety Mareckiej
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
Składniki na farsz
2 jaja ugotowane na twardo
2 kiełbasy polskie
10 śliwek kalifornijskich
ok. 12 cm kawałek pora
świeży tymianek
80 g sera Lazur
1 łyżka masła
250 ml śmietany 22%
2 jaja
sól, pieprz
Wykonanie
Do malaksera przesiać mąki i proszek do pieczenia. Wbić jaja, dodać kawałki zimnego masła, sól i zmiksować najlepiej pulsacyjnie całość. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, krótko wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Kiełbasę parzyć 10 minut we wrzątku, wystudzić i pokroić w ukośne, duże plastry. Śliwki pokroić w paski, a pora w półplasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła i uprażyć na nim krótko pora, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawić solą i pieprzem i ściągnąć z patelni, na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną kiełbasę i krótko ją usmażyć aż zrobi się lekko brązowa.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 5-7 mm, wyłożyć nim spód i boki tortownicy.
Nakłuć, przykryć papierem do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągnąć papier, ułożyć na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawić świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie wymieszać z jajami i zalać tartę. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Tarta z grzybami
Składniki na ciasto
300 g mąki
2 żółtka
150 g masła ekstra
100 ml wody
sól do smaku
Dodatkowo
100ml śmietanka 42 prc. od OSM Piątnica
1 łyżka na porcję śmietany 18%
cebula
1 łyżka masła
250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
250 g kurek świeżych lub mrożonych
6 pieczarek
1 łyżeczka mąk
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 stopni.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180 stopni, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Tarta z łososiem i serem camembert
Składniki na ciasto
1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
100 g zimnej margaryny lub masła
1 jajo
Składniki na nadzienie
250 g łososia wędzonego na zimno
200 g sera camembert
mały pęczek koperku
2 jaja
250 g kwaśnej śmietany 18%
pieprz do smaku
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać jajo i tłuszcz. Składniki miskować za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
Wyłożyć ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuć je widelcem. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie odstawić je do wystudzenia.
Ser camembert pokroić w paski, plastry łososia rozdrobnić na małe kawałki, a koperek drobno posiekać. Do miseczki wlać śmietanę, dodać jaja i wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać koperek, doprawić szczyptą pieprzu i ponownie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone, wystudzone ciasto wyłożyć połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wyłozyć pozostałego łososia.
Nadzienie zalać masą śmietanowo-jajeczną i wyrównać wierzch tarty. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).