
Pyszne zapiekanki (z makaronem lub z ziemniakami) to pomysł na szybki i smaczny obiad. Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników!

Lasagne z mięsem / Lazania
Składniki na sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5 l mleka
sól , pieprz , gałka muszkatołowa, papryka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta cukru
żółtko
Składniki na farsz
500 g mielonego mięsa (np. łopatka )
2 cebule
4 ząbki czosnku
ok. 300 g pieczarek
sól, pieprz, chili, papryka
4 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml oleju
Dodatkowo
ok. 300 g makaronu lasagne
ok. 300 g sera żółtego
Wykonanie
Sos. Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku.
Dodać 2 łyżki mąki i rozbijać trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotować ciągle mieszając, wystudzić.
Dodać żółtko, dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
Farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusić aż puszczą wodę.
Dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem, chili i papryką.
Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy.
Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Złożenie zapiekanki
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Makaron podgotować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Układać warstwami:
– makaron
– mięso
– ser
– sos
– makaron
– mięso
– ser
… aż do wyczerpania składników.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

Szybka zapiekanka warzywna z kurczakiem dla zapracowanych
Składniki
2 szklanki ugotowanego makaronu np. świderki
2 opakowania warzyw na patelnię
50 dag sera żółtego
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz do smaku
tymianek, majeranek, czosnek do smaku
4 łyżki gotowego sosu meksykańskiego
Wykonanie
Warzywa wrzucić na patelnię i smażyć ok. 10 minut, aż zmiękną. Gdy nam się usmażą, przełożyć całość do miski. Następnie pokroić kurczaka w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i smażyć ok. 10 minut.
Gotowego kurczaka przełożyć do warzyw i wszystko wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać ok. pół szklanki do warzyw i wymieszać. Dodać sos, przyprawy, makaron, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać serem żółtym i piec około 30 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia posypać jeszcze wierzch serem i zapiec do momentu rozpuszczenia się sera.
Przepis Natalii Nastałek

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Składniki
60 dag mięsa mielonego
ok. 7-8 większych ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
szklanka soku pomidorowego
kminek
słodka mielona papryka
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
duża łyżka masła
ok. pół szklanki mleka
ser żółty do posypania
Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
Przepis Katarzyny Skuty