Przepisy na wiosenne śniadania. Wiosną wszystko budzi się do życia. Również nasz organizm po zimie potrzebuje dodatkowego zastrzyku witamin i składników odżywczych, by z nową energią wkroczyć w tę porę roku. Najlepiej uzupełnić je zdrową, zbilansowaną dietą i zacząć od pełnowartościowego, smacznego śniadania skomponowanego z warzyw, pieczywa na zakwasie, jajek i bakalii.
Jak sprawić, by przedwiośnie zagościło na naszych stołach od rana? Przede wszystkim nie zapominajmy o pożywnym, pełnowartościowym śniadaniu i zjedzmy je bez pośpiechu w domu. Ten pierwszy posiłek powinien dostarczyć nam energii, witamin i składników odżywczych. Przygotujmy się do niego - wychodząc z pracy czy szkoły zajrzyjmy do warzywniaka, by następnego dnia mieć pod ręką świeże składniki. Wstańmy też odrobinę wcześniej, niż zwykle, a gotując postawmy na nowoczesne, modne śniadaniowe przepisy. Pozwoli nam to przyrządzić wyjątkową ucztę i zdrowo rozpocząć pierwsze wiosenne dni.
![Pomysł na śniadanie. Trzy przepisy na wiosenne, zielone śniadania [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/42/4f/5c91f7d8ba44a_o,size,380x238,q,71,h,09ffba.jpg)
Szakszuka z chrupiącymi ziarnami [PRZEPIS]
Składniki
- 3 pomidory
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki żytniego chleba
- 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
- sól, pieprz
- łyżka masła
- natka pietruszki
Wykonanie
Pomidory wkładamy na 5 minut do miseczki z wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 6 minut, ale nie mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy jeszcze solą i smażymy dalej bez mieszania pod przykryciem, aż białka jajek się zetną. Posypujemy mieszanką prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii (Chrupiącą sałatką) i posiekaną pietruszką. Podajemy z tostami.
![Pomysł na śniadanie. Trzy przepisy na wiosenne, zielone śniadania [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/04/d6/5c91f7f794cfc_o,size,380x238,q,71,h,b6acbc.jpg)
Chrupiąca grzanka z awokado i pistacjowym pesto z pietruszki [PRZEPIS]
Składniki
- 2 awokado
- 6 kromek pełnoziarnistego pieczywa
- pęczek natki pietruszki
- 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 6 jajek przepiórczych
- 3 łyżki oliwy
- pieprz i sól
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego Bakalland
Wykonanie
Pietruszkę, namoczone w 4 łyżkach wrzątku siemię lniane i obrane pistacje przekładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na pesto. Doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Pieczywo wkładamy na chwilę do tostera. Przygotowane grzanki smarujemy pesto, układamy na nim awokado i w jego zagłębieniach migdały, doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu, jemy z jajkami.
![Pomysł na śniadanie. Trzy przepisy na wiosenne, zielone śniadania [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/be/44/5c91f81b3fb4f_o,size,380x238,q,71,h,c21946.jpg)
Zielony omlet z orzechowym miksem [PRZEPIS]
Składniki
- 4 jajka
- opakowanie sera feta
- garść szpinaku
- 10 zielonych oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 75 g orzechów nerkowca Bakalland
- 75 g orzechów makadamia Bakalland
- 6 kromek pieczywa żytniego na zakwasie
- sól i pieprz
- oliwa
Wykonanie
Szpinak blendujemy z oliwkami i jajkami na gładką masę na omlet, dodajemy przyprawy. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i makadamia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka omletów. Podajemy z pokrojonymi pomidorami, papryką, rozdrobionym serem feta, prażonymi orzechami nerkowca i makadamia. Możemy do omletu podać też grzanki.
