https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

opr. Magda Smoleń
Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi. Zobacz przepis.
Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi. Zobacz przepis. Fot. Orchidea Creative Group
Leniwy poranek? Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi to pomysł na śniadaniową ucztę. Zobacz przepis.

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi [PRZEPIS]

Składniki:

  • bagietka
  • kilka łyżek oliwy
  • 100 g rukoli np. marki Eisberg
  • 2 średnie gruszki
  • 225 g sera halloumi
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • garść orzechów włoskich
  • kilka łyżeczek konfitury z borówek

Przygotowanie:
Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej). Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska