https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki deser. Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kolorowe muffinki z bakaliami. Zobaczcie przepis!
Kolorowe muffinki z bakaliami. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Muffinki z bakaliami to pomysł na szybki deser. Do przygotowania w kilka chwil. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie.

Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodawać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać upieczone muffinki. Wierzch muffinek udekorować kandyzowanymi kostkami papai.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „tradycyjna kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska