Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny)
- 1 tabliczka białej czekolady
- kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodawać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać upieczone muffinki. Wierzch muffinek udekorować kandyzowanymi kostkami papai.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „tradycyjna kuchnia Kasi”

Wideo