Faworki (chrust) to słodkie, chrupie ciasteczka w kształcie kokardek. Te zrobione w domu, smakują wyśmienicie. Zobacz przepis Sylwii Ładygi, uczestniczki piątej edycji show kulinarnego MasterChef, autorki popularnego bloga „Ostra na słodko”.
Karnawałowe faworki według MasterChefa [PRZEPIS]
Składniki na faworki
- mąka tortowa – 220 g
- śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki
- żółtka – 2 sztuki
- miękkie masło – 2 łyżki
- małe jajko – 1 sztuka
- cukier puder – 1 płaska łyżka
- ocet – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
- smalec/olej do smażenia – ok. 250 g
Wykonanie faworków
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy.
Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem, składając co jakiś czas „przez pół” (tak przez ok. 8-10 minut.
Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!
Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach (mniej więcej) 2,5x10 cm. Każdy pasek przecinamy na środku (jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką).
Przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec paska.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem!
