Przepisem na szybkiego kurczaka podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska, autorka bloga Galantyna. - Pomysłem prowadzenia bloga kulinarnego www.galantyna.pl zaraziła mnie koleżanka. Lubię gotować, lubię pisać, więc takie blogowanie wydało mi się dobrym sposobem na wyrażenie siebie na obu płaszczyznach. Mam nadzieję, że dla moich przyszłych wnucząt zostanie po mnie jakiś ślad… i może kiedyś ugotują coś według mojego przepisu – mówi Anna Hoszowska.
Składniki
- pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie
Zetrzeć żółty ser. Umieścić dwie łyżki majonezu w misce, dodać mąkę oraz żółty ser. Wbić dwa jajka a następnie wymieszać. Umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne, a połowę papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Drugą połowę papryki można wykorzystać do dekoracji talerzy. Umyć mięso i pokroić na małe kawałki. Do masy majonezowej dodać paprykę oraz mięso. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać wedle upodobania, u nas były z makaronem sojowym.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?