Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]
Quiche szpinakowe w kształcie serca
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na farsz
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 sztuk pomidorków koktajlowych
Wykonanie
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 stopni przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki.
Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.