Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]
Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim
Składniki na ciasto naleśnikowe
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka koziego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
pęczek bazylii
szczypta soli
Składniki na nadzienie
2 garście szpinaku młodego (np. Eisberg)
100 g sera koziego
1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
drobno posiekana papryczka chili
sól i pieprz
Wykonanie
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie
z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.