Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]
Zupa w stylu tajskim z krewetkami
Składniki
4 szalotki
2 łyżki oleju
2 l bulionu rybno-warzywnego
1/2 puszki grzybów słomianych w zalewie
2 cm świeżego imbiru
2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
100 ml mleka kokosowego
6 pomidorków koktajlowych
500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
kiełki rzodkiewki
czarny sezam
świeża kolendra
Wykonanie
Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.