
Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Składniki
1/2 opakowania makaronu Lubella lasagne
300 g mozarelli
bakłażan
duża cukinia
czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
imbir
1 pęczek kolendry
pomidory krojone
2 puszki mleka kokosowego
olej rzepakowy
3 łyżki masła
4 łyżki curry w proszku
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę i imbir drobno posiekać.
Następnie razem z czosnkiem przesmażyć je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodać curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokroić w dużą kostkę, przesmażyć mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodać do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę. Następnie przesmażyć ok. 5 minut na oleju, dodać do niej cukinię, smażyć jeszcze ok. 2 minuty i dodać do sosu. Gotować całość ok. 15 minut.
W międzyczasie przesmażyć masło z mąką przez kilka minut, dolewając mleko kokosowe – ciągle mieszać ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodać do smaku, sól, pieprz i curry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać 2 łyżki mleka kokosowego. Ułożyć luźno płaty lasagne, wyłożyć połowę warzyw w sosie pomidorowym, polać kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posypać odrobiną startej mozzarelli. Położyć kolejną warstwę makaronu i powtórzyć całość, jak poprzednio.
Na trzecią warstwę makaronu nałożyć resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli.
Przykryć naczynie folią i piec 35 minut zakryte, a potem odkryć i piec jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Chaczapuri, czyli gruziński placek z serem
Składniki
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
50 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g serka monieckiego topionego kremowego
150 g bryndzy
150 g sera mozzarella
4 łyżeczki masła
4 żółtka
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 stopni piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.
Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Apetyczne pierożki w greckim klimacie: spanakopita
Składniki
gotowe ciasto francuskie
600 g świeżego szpinaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
250 g sera Aldamer MSM Mońki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Składniki na 4 porcje
800 g krewetek (waga przed obraniem)
1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
ok. 600 ml mleczka kokosowego
250 g pomidorów koktajlowych
2 liście limonki (opcjonalnie)
100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
1-2 łyżki zielonej pasty curry
2 limonki
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo do podania
1 opakowanie mieszanki sałat
liście mięty
limonka
papryczka chilli
Wykonanie
Ryż dziki ugotować według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie krewetki oczyścić ze skorupek. Usunąć z krewetek czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
Rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz liście limonki, przez chwilę smażyć.
Dodać mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotować około 10 minut często mieszając.
Jarmuż oczyścić z twardych nerwów. Pokroić go według własnych preferencji. Dodać na patelnię wraz z krewetkami i gotować ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
Na koniec sos doprawić sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Ryż podawać z sosem, porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.