
Kliknijcie w galerię i zobaczcie nasze propozycje na walentynkową kolację.

Walentynkowy sernik na słono z dodatkiem łososia
Składniki na spód
150 g herbatników maślanych
100 g masła
Składniki na masę serową
0,6 kg twarogu półtłustego
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
200 g łososia wędzonego na zimno
12 jaj przepiórczych
1 pęczek koperku
4 łyżki jogurtu typu greckiego
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
Składniki na kruszonkę
100 g mąki
120 g masła
70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
Wykonanie
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

Quiche szpinakowe w kształcie serca
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na farsz
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 sztuk pomidorków koktajlowych
Wykonanie
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 stopni przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki.
Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Mule w sosie serowo-pomidorowym
Składniki
ok. 1 kg muli (mogą być mrożone)
200 ml białego wytrawnego wina
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 szalotki
3 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.