9 z 14
Risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową...
fot. archiwum

Risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową

Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki.
Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.

10 z 14
Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i...
fot. archiwum

Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Składniki na ciasto naleśnikowe
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka koziego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
pęczek bazylii
szczypta soli

Składniki na nadzienie

2 garście szpinaku młodego (np. Eisberg)
100 g sera koziego
1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
drobno posiekana papryczka chili
sól i pieprz

Wykonanie
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie
z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać
i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.

11 z 14
Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku...
fot. archiwum

Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku

Składniki

3 placki tortilli
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
2 świeże papryki kolorowe
5-6 papryczek chilli
2 cebule
2 garście czerwonej fasoli konserwowej
1 garść kukurydzy konserwowej
10 pomidorków koktajlowych
300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
150 ml śmietany 18%
sól

Wykonanie
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym.
Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

12 z 14
Zupa w stylu tajskim z krewetkami...
fot. archiwum

Zupa w stylu tajskim z krewetkami

Składniki
4 szalotki
2 łyżki oleju
2 l bulionu rybno-warzywnego
1/2 puszki grzybów słomianych w zalewie
2 cm świeżego imbiru
2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
100 ml mleka kokosowego
6 pomidorków koktajlowych
500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)
kiełki rzodkiewki
czarny sezam
świeża kolendra

Wykonanie

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Zobacz również

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia