FLESZ - Nowy szczep koronawirusa. Zakaz lotów z Wielkiej Brytanii
Posiłki w szpitalach powinny być zbilansowane pod względem liczby kalorii i składników odżywczych. O tym, że tak nie jest, wiadomo nie od dzisiaj. Pacjenci od lat skarżą się, że szpitalne menu pozostawia wiele do życzenia, dlatego sieć obywatelska Watchdog Polska postanowiła przyjrzeć się sprawie dokładnie. Sprawdziła jakość posiłków podawanych w szpitalach pacjentom i stworzyła na tej bazie raport.
W galerii zdjęcia przesłane przez naszych czytelników: jak karmią w szpitalach?
Cały czas brakuje przepisów, które narzucałyby standard posiłków podawanych pacjentom i obowiązek zatrudnienia dietetyków. Dlatego typowe śniadanie szpitalne to kilka kromek białego pieczywa, kawałek masła, trochę białego sera lub dwa plasterki nieokreślonej wędliny. Obiad najczęściej składa się z zupy, kawałka mięsa lub ryby i ziemniaków. Kolacja z kolei wygląda praktycznie identycznie jak śniadanie. Różnią się tylko dodatki do chleba zamiast wędliny jest np. porcja dżemu.
- Jedzenie w szpitalach to temat rzeka. Od lat Internet roi się od zdjęć przedstawiających mało apetyczne szpitalne posiłki, a pacjenci skarżą się, że nie głodują tylko dlatego, że rodzina przynosi coś do jedzenia. W ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych żywienie pacjentów występuje jako świadczenie towarzyszące i ma być adekwatne do stanu zdrowia - i tyle. Trochę mało jak na ustawę liczącą 325 stron – komentuje Martyna Bójko z Sieć Obywatelska Watchdog Polska.
Dodaje, że zawarte w ustawie określenie „adekwatne do stanu zdrowia” jest bardzo nieprecyzyjne, żadne inne przepisy nie konkretyzują wymagań w zakresie żywienia pacjentów. Nic dziwnego zatem, że lecznice szukając oszczędności, oszczędzają właśnie na jedzeniu dla chorych.
Dlatego Sieć Obywatelska Watchdog Polska sama postanowiła przeanalizować sytuację. Jej przedstawiciele wysłali pytania przygotowane wcześniej z pomocą lekarzy do 1076 szpitali w całym kraju. Na wniosek organizacji o informację zareagowało 700 szpitali. Wśród nich znalazły się również krakowskie lecznice.
- Z naszej analizy wynika, iż zwykle brutto szpitale wydawały na jedną porcję między 16 a 18 zł w 2019 roku, choć były i takie, w których stawki żywieniowe były wyższe, ale należały one do wyjątków - jak Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, w którym dzienna stawka żywieniowa wynosi ponad 45 zł – wylicza Bójko.
- Kraków sprzed niemal stu lat na kolorowych zdjęciach!
- Kolejny słynny sklep wycofuje się z Polski! Jest ich coraz więcej [GALERIA]
- Nowy sklep internetowy Magdy Gessler. Ceny zwalają z nóg. Flaczki za 50 złotych!
- Tropiki zaledwie dwie godziny drogi od Krakowa! [ZDJĘCIA]
- Mieszkania w Krakowie dla milionerów. Tak można mieszkać!
- Andrzej Duda jednym telefonem załatwił otwarcie stoków
