WAŻNE: Debata o małopolskim rolnictwie została przełożona na wtorek, 8 grudnia, na godz. 10 rano.
Na najgorętsze dziś pytania dotyczące wsparcia dla małopolskich rolników i perspektyw ich rozwoju odpowiedzą m.in. Adam Ślusarczyk, dyrektor Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Krakowie i Ryszard Mróz, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. O postępach tegorocznego spisu rolnego powie nam Agnieszka Szlubowska, dyrektor Urzędu Statystycznego w Krakowie.
Smaczne, wysokiej jakości i ekologiczne
Coraz więcej rolników decyduje się na bezpośrednią sprzedaż własnych produktów. To odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie klientów, którzy gotowi są płacić sporo więcej za towary pochodzące wprost z małopolskich gospodarstw, bo uważają je za smaczne, wysokiej jakości, a przy tym ekologiczne.
Podczas wrześniowej debaty o małopolskim rolnictwie eksperci podkreślili, że paradoksalnie to, co dwie dekady temu było w naszym regionie przekleństwem- czyli rozdrobnienie gospodarstw – pod pewnymi warunkami może się stać ich atutem, a to dlatego, że w niewielkim, szybko reagującym na potrzeby klientów i inne rynkowe zmiany gospodarstwie łatwiej realizować to, co jest od kilku lat na fali – czyli rolnictwo ekologiczne. Warunkiem jest poprawa efektywności i znalezienie nowego pomysłu na rolniczy biznes.
Zdecydowanie pomagają w tym środki oferowane rolnikom przez ARiMR. Jednym ze sposobów na wzrost dochodów i poprawę efektywności gospodarstwa jest sprzedaż bezpośrednia (rolniczy handel detaliczny), innym jest przetwórstwo własnych płodów rolnych. Wielu rolników łączy też z powodzeniem prowadzenie gospodarstwa z pozarolniczą działalnością gospodarczą. Na rozwijanie każdej z tych możliwości są bardzo duże środki - kolejny nabór wniosków ogłoszony przez ARiMR właśnie trwa.
- W zależności od skali produkcji oferta kierowana jest z jednej strony do rolników, którzy chcą już podjąć działalność gospodarczą. I ci mogą skorzystać z pomocy na małe przetwórstwo. Z drugiej strony mamy dotację dla tych, którzy chcą pozostać przy mniej formalnej działalności, ale też z mniejszymi obrotami. I ci mogą skorzystać ze środków na rolniczy handel detaliczny – wyjaśnia dyrektor Ślusarczyk.
Rośnie zainteresowanie dotacjami

Dotacji na małe przetwórstwo Agencja udziela od wielu lat i dziesiątki zakładów w Małopolsce dzięki temu wsparciu świetnie sobie radzi, rozwijając produkcję i budując mocne marki rodzimych produktów, poszukiwanych przez konsumentów. Z kolei wsparcie dla RHD jest nową formą pomocy dla rolników. Stosowne przepisy weszły w życie w styczniu 2017 r. Obecny nabór, trwający do 24 listopada, będzie dopiero trzeci, ale zainteresowanie stale rośnie.
- Ten trudny czas epidemii przyniósł wzrost świadomości wagi dobrej jakościowo, sprawdzonej, polskiej żywności i korzystania ze sprzedaży bezpośredniej, która jest bezpieczniejsza i która buduje też solidarność społeczną. W czasach kryzysu warto po prostu kupować od rolnika, bo tak jest smaczniej, bezpieczniej i pomaga się przy tym lokalnym producentom – podkreśla szef krakowskiej ARiMR.
Dodaje, że wielu rolników szuka dodatkowych źródeł dochodu w biznesie na wsi, ale poza gospodarstwem, szczególnie, gdy ich gospodarstwa są bardzo małe. Premia w wysokości od 150 tys. do nawet ćwierć miliona złotych, w zależności od ilości utworzonych miejsc pracy, pozwala na pokrycie kosztów rozpoczęcia działalności.
Szczegóły w naszej debacie – 8 grudnia. Zapisz w kalendarzu. Zobacz koniecznie. Zapytaj ekspertów.