
Jaj zrobić dobry świąteczny pasztet? Kliknij w galerię - znajdziesz tam sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku Barbary Stachurskiej
Składniki
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg boczku surowego
1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
bułka
3 jajka
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
duża cebula
łyżka smalcu
Wykonanie
Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości.
W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem.
Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka.
Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej.
Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki
Składniki
królik (ok. 2 kg)
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
2-3 jaja
20 dag wątróbki drobiowej
20 dag boczku wędzonego
kilka suszonych grzybków,
ewentualnie 20 dag pieczarek
2 czerstwe bułki
10 dag smalcu
2 cebule
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka
Wykonanie
Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.

Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego
Składniki
1 kg łopatki
1 kg surowego boczku
kaczka lub królik
60 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej
7 jajek
weka
4-5 cebul
przprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie)
włoszczyzna bez kapusty
smalec
Wykonanie
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i jarzynami. Wyjąć i zemleć w maszynce. W wodzie po mięsie namoczyć wekę. Cebule poddusić na rumiano na smalcu. Wekę i cebulę dodać do zmielonego mięsa, do masy wbić jajka. Dobrze wyrobić i doprawić do smaku. Upiec w wąskich brytfankach.