
Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
1/2 kg wątróbki drobiowej
4 jajka na twardo
duża cebula
sól, pieprz
olej lub masło
Wykonanie
Wątróbkę ugotować z jarzynami jak rosół. Potem zemleć na maszynce do mięsa. Cebulkę drobniutko posiekać. Jajka też zemleć. Wymieszać dobrze z wątróbką i przyprawami. Formować małe kulki (można je obtoczyć w tartym żółtym serze). Przybrać pomidorkami i natką pietruszki.

Babciny pasztet bożonarodzeniowy Moniki Pawłowskiej
Składniki
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
3 nogi z kurczaka
50 dag boczku surowego
50 dag wątróbki drobiowej
4 jajka
2 bułki
3 cebule
kilka ząbków czosnku
marchew, pietruszka, seler
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ewentualnie przyprawa do pasztetu)
5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe, majeranek
5 aluminiowych foremek
tłuszcz do wysmarowania foremek lub boczek do ich wyłożenia
Wykonanie
Mięso (poza wątróbką) z jarzynami włożyć do garnka, zalać wodą, doprawić i dusić aż zmięknie. Dopiero pod koniec gotowania dodać wątróbkę. W powstałym wywarze namoczyć dwie bułki i odciśnięte, razem z mięsem i jarzynami, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnymi oczkami. Dodać masło. Białka jajek ubić na sztywną pianę i razem z żółtkami dodać do mięsnej masy delikatnie mieszając. Doprawić do wymarzonego smaku.
Foremki wysmarować tłuszczem (można wyłożyć słoniną lub boczkiem, który dobrze wygląda i świetnie smakuje ułożony na pasztecie). Wypełnić mięsną masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 do 1,5 godz.

Pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia Janiny Czai
Składniki
200 g wątróbek drobiowych
200 g masła
50 ml miodu pitnego lub wiśniówki
konfitura z czerwonej cebuli
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji
sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż
Wykonanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić, by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.

Pasztet ze strusia Małgorzaty Bykowskiej
Składniki
500 g mięsa gulaszowego ze strusia
300 g kaczej wątróbki
150 g słoniny
duża cebula
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
rozmaryn
majeranek
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
konfitura z jarzębiny
Wykonanie
Mięso strusie ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie do słoniny dodać cebulę pokrojoną w kostkę, usmażyć, aż się zeszkli.
Do słoniny i cebuli dodać wątróbkę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Ugotowane strusie mięso i wątróbkę odłożyć do ostygnięcia. Następnie całość zemleć, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem, dodać jajka. Całość wymieszać, aż powstanie gładka masa. Doprawione mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec 40 minut w 170 stopniach. Podawać z konfiturą z jarzębiny.