9 z 12
Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej Agnieszki Delkowskiej

Składniki
0,7 kg suchej fasoli „Piękny Jaś”
szklanka suchej kaszy jaglanej
duża cebula biała
cebula czerwona
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju - słonecznikowy lub rzepakowy
3/4 szklanki płatków drożdżowych

Wykonanie

Przygotowywanie pasztetu należy zacząć dzień wcześniej. Fasolę namoczyć w dużej ilości zimnej wody na co najmniej 12 godzin. Rano wodę odlać, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości. Fasolę ugotować na bardzo miękko, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy, dać dwie szklanki wody.
Ja kaszę wsypuję do garnka z grubym dnem i prażę na mocnym ogniu. Prażę do momentu aż ziarenka kaszy zmienią kolor i zaczną pachnieć karmelem. Wtedy dopiero zalewam zimną wodą i gotuję. Zostawiam do ostygnięcia.
Obie cebule drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Do dużej miski wrzucić fasolę i kaszę oraz wlać olej. Zblendować na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca.
Do masy dodać cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, wymieszać szpatułką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawić na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzić.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i zarumieni się. Na wierzchu można ułożyć paski papryki lub pomidorki koktajlowe. Pasztet po wyjęciu zostawić do całkowitego wystygnięcia.

10 z 12
Wegański pasztet z fasoli Alicji Rokickiej...
fot. Alicja Rokicka

Wegański pasztet z fasoli Alicji Rokickiej

Składniki
1,5 szklanki suchej białej fasoli
2 podłużne średnie buraki
3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
cebula
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
3 ząbki pieczonego czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
kilka liści laurowych
ewentualnie łyżka bułki tartej
łyżka płatków owsianych

Wykonanie
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc lub na ok. 8 godz. Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec razem z czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 30 minut. Następnie je ostudzić. Nie chodzi o to, by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze i odparować wodę oraz skondensować ich smaki.
Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo, nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika.
Fasolę ugotować na miękko. Odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy: kumin, paprykę, majeranek i gałkę. Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieścić w kielichu blendera. Dodać czosnek, koncentrat i mąkę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować formę z papierem do pieczenia. Dno posypać płatkami owsianymi lub innymi.
Przelać masę. Wyrównać. Posypać bułką tartą i ozdobić liśćmi laurowymi.
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Piec 50 minut.
Nie wyciągać pasztetu z formy, odłożyć go na bok i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczemy wieczorem, pasztet będzie idealny rano.

11 z 12
Świąteczny pasztet z ryb morskich Elżbiety Święckiej:...
fot. archiwum

Świąteczny pasztet z ryb morskich Elżbiety Święckiej: smaczny i prosty

Składniki
1,5 kg ryb morskich (dorsz, mintaj, łosoś)
2 duże pietruszki
duża cebula
1/4 bulwy selera
2 duże marchewki
100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

Składniki na wywar
6 szklanek wody
mała cebula
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek koperku
sól

Wykonanie
Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, doprawiając do smaku solą. Wywar przecedzić i sam płyn wlać z powrotem do garnka. Ogień zmniejszyć do minimum i włożyć do wywaru po kilka kawałków ryby. Parzyć ją maksymalnie do 10 minut. Następnie rybę wyłożyć na sito, osączyć i ostudzić.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Wystudzoną rybę i warzywa zemleć dwa razy w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajko i bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę, doprawiając do smaku.
Foremkę do pieczenia (jedną dużą lub dwie małe keksówki) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do form, wyrównać wierzch i posmarować delikatnie olejem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić w foremce do wystudzenia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Polecamy

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach