Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami Koła Gospodyń...

Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]

Tradycyjny barszcz na zakwasie z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Koszyce

Składniki na zakwas
1 kilogram buraków  
kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
10 ziarenek ziela angielskiego 
3 listki laurowe 
2 łyżki soli  
kromka razowego chleba

Wykonanie zakwasu
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 

Składniki na wywar 
4 duże buraki 
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler) 
5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
kilka ziarenek czarnego pieprzu  
5 ziarenek ziela angielskiego 
listek laurowy 
sól, cukier do smaku 

Wykonanie barszczu
 
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować. 

Składniki na uszka
 
Ciasto 
600 g  mąki pszennej 
1 żółtko 
1-2 łyżki oleju 
pół łyżeczki soli 
letnia woda (ok. 1 szklanki)
 
Farsz 
80-100 dag pieczarek 
2 cebule 
sól 
pieprz  
2 łyżki masła do smażenia pieczarek 

Wykonanie uszek

Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.  
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.

Zobacz również

Świetlica w Dziewięczycach już czynna. Remont kosztował ponad milion [ZDJĘCIA]

Świetlica w Dziewięczycach już czynna. Remont kosztował ponad milion [ZDJĘCIA]

Wilfredo Leon zagra w Polsce. Sensacyjne wieści!

GORĄCY TEMAT
Wilfredo Leon zagra w Polsce. Sensacyjne wieści!

Polecamy

Święta z "Żubrami" na stadionie Cracovii

Święta z "Żubrami" na stadionie Cracovii

Grupa Dire Straits Legacy wystąpi w ICE Kraków [WIDEO]

Grupa Dire Straits Legacy wystąpi w ICE Kraków [WIDEO]

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować