13 z 14
Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. archiwum/Marian Satała

Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 litr kompotu ze śliwek
25 dag pierniczków bez polewy
15 dag płatków migdałowych
15 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
5 łyżek miodu
figi (opcjonalnie)

Wykonanie
Zalać kompotem pierniczki i zostawić na około 3 godziny. Śliwki z kompotu przetrzeć na sicie i dodać do namoczonych pierników. Całość zgnieść widelcem, dodać miód i podgrzać na wolnym ogniu (jeżeli konsystencja masy jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody). Kiedy masa zacznie bulgotać, dodać pozostałe składniki. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt słodka, można dodać powideł śliwkowych.
Moczka najlepiej smakuje, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ogień w centrum Krakowa. Pożar przeniósł się na dach sąsiedniego budynku

Ogień w centrum Krakowa. Pożar przeniósł się na dach sąsiedniego budynku

Nocny wypadek na trasie S7 pod Krakowem. Samochód zderzył się z sarną

Nocny wypadek na trasie S7 pod Krakowem. Samochód zderzył się z sarną

Polecamy

Ogień w centrum Krakowa. Pożar przeniósł się na dach sąsiedniego budynku

Ogień w centrum Krakowa. Pożar przeniósł się na dach sąsiedniego budynku

Chrystus jak z Rio spogląda na Tatry. Miejsce religijnego kultu ze wspaniałą panoramą

Chrystus jak z Rio spogląda na Tatry. Miejsce religijnego kultu ze wspaniałą panoramą

Jedna z najniebezpieczniejszych dróg w regionie przebudowana. Kiedy zostanie otwarta?

Jedna z najniebezpieczniejszych dróg w regionie przebudowana. Kiedy zostanie otwarta?