13 z 14

fot. archiwum/Marian Satała
Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 litr kompotu ze śliwek
25 dag pierniczków bez polewy
15 dag płatków migdałowych
15 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
5 łyżek miodu
figi (opcjonalnie)
Wykonanie
Zalać kompotem pierniczki i zostawić na około 3 godziny. Śliwki z kompotu przetrzeć na sicie i dodać do namoczonych pierników. Całość zgnieść widelcem, dodać miód i podgrzać na wolnym ogniu (jeżeli konsystencja masy jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody). Kiedy masa zacznie bulgotać, dodać pozostałe składniki. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt słodka, można dodać powideł śliwkowych.
Moczka najlepiej smakuje, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.