13 z 14
Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. archiwum/Marian Satała

Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 litr kompotu ze śliwek
25 dag pierniczków bez polewy
15 dag płatków migdałowych
15 dag orzechów włoskich
15 dag rodzynek
5 łyżek miodu
figi (opcjonalnie)

Wykonanie
Zalać kompotem pierniczki i zostawić na około 3 godziny. Śliwki z kompotu przetrzeć na sicie i dodać do namoczonych pierników. Całość zgnieść widelcem, dodać miód i podgrzać na wolnym ogniu (jeżeli konsystencja masy jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody). Kiedy masa zacznie bulgotać, dodać pozostałe składniki. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt słodka, można dodać powideł śliwkowych.
Moczka najlepiej smakuje, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Polecamy

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie