Przepis na wigilijny barszcz czerwony
Składniki
- 3 kg ugotowanych buraków
- 3 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
- cebula podsmażona na łyżce masła
- dwa ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- łyżeczka majeranku
- łyżka octu
Wykonanie
Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc. Odcedzić. Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo