1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Jakie potrawy podać na Wigilię 2024? Zobaczcie przepisy na...
fot. Fot. 123 RF

Jakie potrawy podać na Wigilię 2024? Zobaczcie przepisy na proste, tradycyjne dania wigilijne, z którymi poradzi sobie każdy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na kompot z suszu, ryby, pierogi, zupy i ciasto.

2 z 14
Prosty wigilijny kompot z suszu...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Prosty wigilijny kompot z suszu

Składniki
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
200 g suszonych jabłek
150 g suszonych gruszek
50 g rodzynek
5 goździków
2 litry wody

Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Przepis Katarzyny Jaworek

3 z 14
Najprostsze śledzie w śmietanie...
fot. Fot. 123 RF

Najprostsze śledzie w śmietanie

Składniki
6 filetów śledziowych
200 g śmietany
1 łyżka majonezu
1 pęczek świeżego koperku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku.
Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Przepis Roberta Muzyczki

4 z 14
Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół...
fot. Fot. KGW z Mirowa

Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół

Składniki
6 płatów śledzi (solonych)
2 cebule
łyżka musztardy
oliwa lub olej
ocet lub sok z cytryny
szklanka świeżego mleka

WYKONANIE
Płaty śledzi wypłukać w przegotowanej zimnej wodzie, lekko odcisnąć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem, moczyć około 5-6 godzin. Następnie płaty śledzi odcisnąć z mleka, smarować z jednej strony musztardą od wewnątrz. Cebulę pokroić w prążki, sparzyć gorącą wodą, wystudzić i odcisnąć wodę. Posmarowane musztardą płaty pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, układać warstwami w salaterce, skropić octem lub sokiem z cytryny oraz oliwą (olejem). Na wierzchu położyć resztę cebuli, pokropić trochę oliwy (oleju). Można udekorować paskami czerwonego jabłka lub papryki albo posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Zobacz również

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne