
Jakie potrawy podać na Wigilię 2024? Zobaczcie przepisy na proste, tradycyjne dania wigilijne, z którymi poradzi sobie każdy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na kompot z suszu, ryby, pierogi, zupy i ciasto.

Prosty wigilijny kompot z suszu
Składniki
200 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
200 g suszonych jabłek
150 g suszonych gruszek
50 g rodzynek
5 goździków
2 litry wody
Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Przepis Katarzyny Jaworek

Najprostsze śledzie w śmietanie
Składniki
6 filetów śledziowych
200 g śmietany
1 łyżka majonezu
1 pęczek świeżego koperku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku.
Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Przepis Roberta Muzyczki

Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół
Składniki
6 płatów śledzi (solonych)
2 cebule
łyżka musztardy
oliwa lub olej
ocet lub sok z cytryny
szklanka świeżego mleka
WYKONANIE
Płaty śledzi wypłukać w przegotowanej zimnej wodzie, lekko odcisnąć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem, moczyć około 5-6 godzin. Następnie płaty śledzi odcisnąć z mleka, smarować z jednej strony musztardą od wewnątrz. Cebulę pokroić w prążki, sparzyć gorącą wodą, wystudzić i odcisnąć wodę. Posmarowane musztardą płaty pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, układać warstwami w salaterce, skropić octem lub sokiem z cytryny oraz oliwą (olejem). Na wierzchu położyć resztę cebuli, pokropić trochę oliwy (oleju). Można udekorować paskami czerwonego jabłka lub papryki albo posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa