
Prosty świąteczny barszcz czerwony z suszonych buraków
Składniki
2 paczki suszonych buraków
wywar z jarzyn
czosnek, majeranek
sól, pieprz
ocet
cukier
Wykonanie
Ugotować wywar z jarzyn: marchewki, selera, pora i pietruszki. Do ciepłego wywaru wsypać dwie paczki suszonych buraków. Zostawić na całą noc, aby buraki puściły smak.
Przecedzić, dodać do smaku sól, pieprz, czosnek i ocet. Można dodać majeranek.
Przepis Justyny Kalemby

Wigilijny żur na grzybach
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
1 żurek
20 dag grzybów mrożonych
śmietana 18%
sól
6 średniej wielkości ziemniaków
Wykonanie
Do garnka wlać bulion i dodać rozmrożone grzyby. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Pod koniec gotowania wlać żurek i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec zupę zabielić dwoma łyżkami śmietany. Ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku. Gdy będą miękkie rozdrabniamy je widelcem na małe kawałki i dodajemy do zupy. Posolić do smaku.
Można użyć także grzybów suszonych - należy je wtedy namoczyć na całą noc, następnego dnia pokroić oraz gotować w bulionie, razem z wodą z moczenia grzybów, do miękkości.
Przepis Agnieszki Krawczyk

Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Składniki na masę makową
1/2 szklanki maku
szklanka mleka
łyżka cukru
Składniki na paluszki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki wody
1/2 kieliszka oleju
Wykonanie
Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.
Przepis Koła Gospodyń Wielkich Szczytnik-Kolonia

Prosty karp smażony
Składniki
karp (ok. 1,5-2 kg)
masło klarowane
jajka
bułka tarta
mąka
sól
Wykonanie
Dzień przed Wigilią karpia, najlepiej około półtorakilogramowego, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i nasolić. Nasolonego zostawić na noc w lodówce. Przed samym podaniem opanierować w mące, osolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu, na dużej ilości masła.
Przepis Justyny Kalemby