
Ryba po grecku – prosty i szybki przepis
Składniki
40 dag filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
4 łyżki oliwy z oliwek
marchewka, pietruszka, kawałek selera
2 cebulki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
pieprz
sól
mielona papryka
Wykonanie
Filety z ryby posolić i usmażyć na oliwie. Ułożyć w salaterce. Oczyszczone i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć krótko na oleju.
Dodać niewielką ilość wody i poddusić. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić sos solą, pieprzem i papryką do smaku. Usmażoną rybę polać sosem.
Przepis Janiny Czai

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych podgrzybków
10 dag słoniny
cebula
przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kapusta z grochem: prosty i łatwy przepis
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg ciemnego grochu
cebula
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
Groch namoczyć 12 godzin. Kapustę ugotować, odcedzić, przysmażyć na cebuli i połączyć z ugotowanym na miękko grochem. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich w Poznachowicach Dolnych
Składniki
średnia kapusta
2 woreczki kaszy gryczanej
3 jajka gotowane
cebula
grzyby suszone
olej
przyprawy do smaku
Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście.
Kaszę ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.