13 z 14
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego  (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo

Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku  rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć.  Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go  wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Polecamy

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?