
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo
Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć. Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"