Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Bigos z żurawiną
Składniki
3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżka płaska pieprzu
1,5 łyżki soli
1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
30 dag karkówki
60 dag kość z karkówki
20 dag wędliny salami
150 g boczku parzonego
1,30 kg białej kapusty
0,5 kg kiszonej kapusty
4 l wody
6 średnich marchewek
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 cebule
6 łyżek oleju
2 garście suszonej żurawiny
6 listków laurowych
Przygotowanie
- 3 litry wody wlać do garnka, zagotować.
- Obrać i pokroić marchewki w kostkę.
- Drobno pokroić białą kapustę.
- Po zagotowaniu wody dodać do niej umyte mięso oraz kość z karkówki. Gotować całość przez godzinę, a następnie zebrać szumowiny.
- Obrać cebulę, pokroić w kostkę. To samo zrobić z wędliną i boczkiem.
- Do garnka dodać marchewkę, kapustę, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Przygotować drugi garnek. Wlać pozostałą wodę i włożyć do niej kapustę. Zagotować do miękkości.
- Zagotowane mięso i kość wyjąć. Oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Następnie podsmażyć je na rozgrzanym oleju wraz z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Dodać do gotującego się bigosu. Dosypać żurawinę.
- Po zagotowaniu bigosu dodać kiszoną kapustę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować przez 10 min.