2 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Barszcz czerwony
Składniki
6 średnich buraków
2 ziemniaki
korzeń pietruszki
3 łyżki prażonych płatków migdałów
1/4 selera
1/2 pora
cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe serka mascarpone
2 łyżki oliwy
świeża kolendra
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz, chili
Przygotowanie
- Umyte buraki zwinąć w folię aluminiową, a następnie upiec w piekarniku 180 stopnia aż będą miękkie.
- Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę, zalać 1,5 l wody i zagotować na bulion warzywny, dodać sól i pieprz.
- po upieczeniu obrać buraki, posiekać w kostkę i dodać do bulionu. Całość zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać olej oraz serek mascarpone. Lekko podgrzać.
- Barszcz podawać z płatkami migdałów.