Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki: ciasto
0,5 kg mąki zamojskiej
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól
Składniki: farsz
0,5 kg kapusty kiszonej
10 dag. słoniny
10 dag. suszonych grzybów (np. podgrzybki)
cebula
wybrane przyprawy
Przygotowanie
- Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać do niej jajka oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na chwilę na bok.
- Następnie należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, zagotować, odcedzić i drobno pokroić.
- Jednocześnie można zagotować kapustę - doprawić liśćmi laurowymi, kminkiem oraz 3 ziarnkami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.
- Po pokrojeniu słoniny w kostkę stopić ją na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.
- Następnie dodać kapustę i grzyby, udusić, ciągle mieszając.
- Po uduszeniu ulepić z ciasta pierogi, dodając farsz, zagotować.