Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z kapustą i grzybami...
fot. Fot. Grzegorz Dembinski

Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: ciasto
0,5 kg mąki zamojskiej
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól

Składniki: farsz
0,5 kg kapusty kiszonej
10 dag. słoniny
10 dag. suszonych grzybów (np. podgrzybki)
cebula
wybrane przyprawy


Przygotowanie

- Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać do niej jajka oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na chwilę na bok.

- Następnie należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, zagotować, odcedzić i drobno pokroić.

- Jednocześnie można zagotować kapustę - doprawić liśćmi laurowymi, kminkiem oraz 3 ziarnkami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.

- Po pokrojeniu słoniny w kostkę stopić ją na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.

- Następnie dodać kapustę i grzyby, udusić, ciągle mieszając.

- Po uduszeniu ulepić z ciasta pierogi, dodając farsz, zagotować.

Zobacz również

Ruszyła kolejna edycja konkursu "Piękna i zielona Gmina 2024"

Ruszyła kolejna edycja konkursu "Piękna i zielona Gmina 2024"

Majówka trwa, a pogoda jak na zamówienie. Małopolskie inspiracje na wycieczkę

Majówka trwa, a pogoda jak na zamówienie. Małopolskie inspiracje na wycieczkę

Polecamy

Atak nożem na rynku w Wolbromiu. Wysłano śmigłowiec

Atak nożem na rynku w Wolbromiu. Wysłano śmigłowiec

Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Tomasz Jasik: Kibice nas ponieśli. Jan Urban: Słusznie zostaliśmy pokonani wysoko

Tomasz Jasik: Kibice nas ponieśli. Jan Urban: Słusznie zostaliśmy pokonani wysoko