Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Prosty kompot z suszonych śliwek, moreli, jabłek i gruszek [PRZEPIS]

mad
Wigilijny kompot z suszu.
Wigilijny kompot z suszu. Fot. Katarzyna Jaworek
Kompot z suszu pija się właściwie tylko raz w roku – w Wigilię. Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Zobaczcie przepis!

Przepisem na tradycyjny kompot z suszu na wigilijny stół podzieliła się nasza Czytelniczka, Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Wigilijny kompot z suszu [PRZEPIS]

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 50 g rodzynek
  • 5 goździków
  • 2 litry wody

Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska