5 z 12
Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai...
fot. 123 rf

Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai

Składniki

karp
litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
1/4 l octu
3 duże łyżki cukru
1 i 1/2 dużej łyżki soli
3 duże cebule
5 liści laurowych
mała łyżeczka ziela angielskiego

Wykonanie

Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.

6 z 12
Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1 kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól
pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko

Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować  głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania  przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie  na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.

7 z 12
Złocisty karp z ziołami Roberta Muzyczki...
fot. archiwum

Złocisty karp z ziołami Roberta Muzyczki

Składniki
sprawiony karp
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
masło klarowane

Wykonanie

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia usmażyć powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągnąć dopiero gdy karp będzie gotowy.

8 z 12
Karp pieczony w migdałach Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Karp pieczony w migdałach Katarzyny Jaworek

Składniki
1 sprawiony karp
50 g płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
50 g masła
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Zobacz również

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim