5 z 12
Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai...
fot. 123 rf

Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai

Składniki

karp
litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
1/4 l octu
3 duże łyżki cukru
1 i 1/2 dużej łyżki soli
3 duże cebule
5 liści laurowych
mała łyżeczka ziela angielskiego

Wykonanie

Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.

6 z 12
Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1 kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól
pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko

Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować  głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania  przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie  na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.

7 z 12
Złocisty karp z ziołami Roberta Muzyczki...
fot. archiwum

Złocisty karp z ziołami Roberta Muzyczki

Składniki
sprawiony karp
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
masło klarowane

Wykonanie

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia usmażyć powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągnąć dopiero gdy karp będzie gotowy.

8 z 12
Karp pieczony w migdałach Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Karp pieczony w migdałach Katarzyny Jaworek

Składniki
1 sprawiony karp
50 g płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
50 g masła
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje

AKTUALIZACJA
Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje

Robert Makłowicz i prezydent Tarnowa zaprosili mieszkańców na wspólne śniadanie

NASZ PATRONAT
Robert Makłowicz i prezydent Tarnowa zaprosili mieszkańców na wspólne śniadanie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Zobacz również

Gorliczanie głosują. W powiecie do urn poszło już ponad 50,74 proc. wyborców

Gorliczanie głosują. W powiecie do urn poszło już ponad 50,74 proc. wyborców

Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje

AKTUALIZACJA
Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje