
Karp po zatorsku z serem żółtym i pieczarkami od gospodyń z Zatora
Składniki
1 kg karpia zatorskiego
2 jajka
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
zielona pietruszka
sól, papryka, pieprz
mąka
śmietana
masło lub margaryna
Wykonanie
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i posolić. Kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Upiec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny.
Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Świąteczny karp z serowo-pieczarkowym farszem Roberta Muzyczki
Składniki
świeży karp
500 g świeżych pieczarek
1 cebula
1 średni pęczek natki pietruszki
150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Wykonanie
Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju.
Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem Katarzyny Jaworek
Składniki
1 sprawiony karp
1 cebula
250 g pieczarek
200 g dowolnego makaronu np. kolorowego
1/2 pęczka koperku
250 ml śmietany 30%
100 g masła
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie
Pieczarki pokroić w plasterki. Smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzić.
Karpia dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło. Ułożyć karpia. Dodać cebulę. Rybę smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Do karpia dodać podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalać śmietaną. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową potrawę wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym koperkiem.