Kto z nas nie lubi śledzi! W oleju, śmietanie, z cebulą. To zdrowa i smaczna ryba. Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować.
Wigilia 2024. Sprawdzone przepisy na śledzie na świąteczny stół Czytelników Gazety Krakowskiej:
- Babcine śledzie marynowane w oleju lub sosie śmietanowym
- Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami. W sam raz na świąteczny stół
- Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem
- Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym
- Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny
- Proste i szybkie śledzie z musztardą francuską i majerankiem
- Tort śledziowy
- Śledzie po tatarsku
- Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym
- Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej
Źródło: Agencja TVN

Wideo