Jak zrobić wigilijną kutię? Przepis jest bardzo prosty. Kutia to potrawa kuchni ukraińskiej, ale często gości na wigilijnych stołach również w Polsce. Zobaczcie przepis Bogdana Nowaka z Krakowa!
Składniki
- szklanka ziaren pszenicy
- szklanka maku
- pół szklanki miodu
- pół szklanki cukru pudru
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek sparzonych wrzątkiem
- daktyle
- starta skórka z cytryny
- szklanka mleka
- szczypta soli
Wykonanie
Namoczoną uprzednio pszenicę ugotować, ważne, by podczas gotowania należy kilkakrotnie zmienić wodę. Gdy będzie już miękka trzeba ją odsączyć, najlepiej przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku, a następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Tak przygotowaną pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Kutię najlepiej podawać w przeźroczystej salaterce.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo