Przepis na wigilijne śledzie w oleju.

Przepisem na tradycyjne, wigilijne śledzie w oleju podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Skuta z Krakowa.

Składniki

  • 70-80 dag solonych matiasów 
  • 5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę

  • 1 szklanka wody 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 4 goździki 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • mała garść rodzynek

 

Dodatkowo

  • ok. 2 szklanki oleju

 

Wykonanie

Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

Zobacz też: Potrawy wigilijne: żur z grzybami i z ziemniakami na Wigilię

Zobacz też: Potrawy wigilijne. Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku

Zobacz też: Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia.

Zobacz też: Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami

Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół

Zobacz też: Dania wigilijne: zupa grzybowa wigilijna postna

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja"

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych

Zobacz też: Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”

Zobacz też: Boże Narodzenie. Co jadali nasi pradziadowie. Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych. Symbolika potraw wigilijnych - rozmowa z Krystyną Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego w Krakowie

Źródło: Agencja TVN