
Na wigilijnym stole króluje barszcz. Zobaczcie, jak go przygotować.

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki na zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na wywar
włoszczyzna
grzyby suszone
Składniki na ciasto na uszka
mąka
jajko
woda
Składniki na farsz grzybowy
grzyby
masło
cebula
Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony Joanny Tokarz
Składniki
1 kg buraków ćwikłowych- najlepiej nie za dużych
4 ząbki czosnku
5 listków laurowych
7 ziarenek ziela angielskiego
1,30 litra wody
1 duża łyżka soli
Wykonanie
Wodę z solą zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie buraki umyć, obrać ze skórek i pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek obrać i lekko docisnąć bokiem noża, by go rozgnieść. Przygotowane składniki przełożyć do wyparzonego i osuszonego naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Dodać także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie zalać przegotowaną wodą z solą.
Jeśli buraki wystają nam ponad wierzch zalewy, to docisnąć je talerzykiem i przyłożyć czymś cięższym (talerzyk nie może pokryć całości - boki powinny być widoczne), co zapobiegnie powstaniu pleśni.
Na wierzch kamionki lub słoja nałożyć gazę i opleść gumką recepturką lub sznurkiem. Naczynie postawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Po upływie 2-3 dni można sprawdzić czy na zakwasie nie wytworzyło się zbyt dużo piany. Jeśli tak, ściągnąć ją delikatnie łyżką, a buraki delikatnie zamieszać. Buraki ponownie docisnąć, by nie wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokryć gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni. Przygotowany zakwas mozna także zapasteryzować.
Z podanej ilości uzyskamy około 1l zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu.
Pozostałe z zakwasu buraki możemy ponownie wykorzystać do przygotowania barszczu, oczywiście z dodatkiem nowych, świeżych.
Do przygotowania zakwasu możemy także dodać skórkę ciemnego pieczywa, pieczonego także na zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji o około 2 dni.

Barszcz czerwony z uszkami Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na barszcz
1,5 kg czerwonych buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 łyżka masła
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
ocet
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
Składniki na ciasto do uszek
250 g mąki
2/3 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na farsz do uszek
250 g pieczarek lub suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
1 białko
sól, pieprz
Wykonanie
Barszcz. Umyć i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucić pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalać zimną wodą, dodać cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i dusić do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucić do zupy. Na koniec zupę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy przejdzie wszystkimi przyprawami.
Kiedy barszcz się gotuje zrobić farsz do uszek. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodać bułkę tartą i białko jajka i dokładnie wymieszać.
Ciasto na uszka. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej dołek i dodać sól, żółtko, olej i wodę. Zarobić ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkować je i wyciąć kieliszkiem kółeczka, nałożyć farsz i zlepić uszka.
Gotowe uszka ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie i gdy wypłyną na wierzch to gotować je jeszcze ok. 2-3 minuty i wyciągnąć. Ugotowane uszka podawać z barszczem.