5 z 12
Przepis na wigilijną kapuśniarkę z grzybami Koła Gospodyń...
fot. Marian Satała

Przepis na wigilijną kapuśniarkę z grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic

Składniki

litr soku z kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
1/3 szklanki śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz
ugotowane ziemniaki

Wykonanie

Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

6 z 12
Świąteczny krem z buraka Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Świąteczny krem z buraka Violetty Grzelki

Składniki
6 średnich buraków
1-2 ziemniaki
korzeń pietruszki
1/4 selera
cebula
1/2 pora
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
świeża kolendra
koperek lub natka pietruszki
1-2 łyżki oliwy
sól, pieprz, chili
2-3 łyżki prażonych płatków migdałów

Wykonanie

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem.
W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

7 z 12
Szybki barszcz z suszonych buraków Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Szybki barszcz z suszonych buraków Justyny Kalemby

Składniki

2 paczki suszonych buraków
wywar z jarzyn
czosnek, majeranek
sól, pieprz
ocet
cukier

Wykonanie
Ugotować wywar z jarzyn: marchewki, selera, pora i pietruszki. Do ciepłego wywaru wsypać dwie paczki suszonych buraków. Zostawić na całą noc, aby buraki puściły smak.
Przecedzić, dodać do smaku sól, pieprz, czosnek i ocet. Można dodać majeranek.

8 z 12
Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej

Składniki
3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
kilka leśnych grzybów (około 200 g)
3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda)
szklanka wędzonych śliwek, dobra jest suska sechlońska - suszone się nie nadają
2 zgniecione ząbki czosnku
4 suszone grzyby
pół drobno posiekanej cebuli
gałązka świeżego tymianku
sól, pieprz, cząber

Wykonanie

Suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać.
W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Na osobnej patelni usmażyć na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było