Potrawy wigilijne: kapuśniarka z grzybami. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich. KGW Paczółtowice działa od 1957 roku. Panie organizują m.in. Dzień Tradycji Ludowej, kolędowanie dla seniorów czy imprezę wiejską powitanie lata. Kapuśniarka z grzybami od lat pojawia się na wigilijnych stołach.
Składniki
- litr soku z kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- ugotowane ziemniaki
Wykonanie
Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo