https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Wigilijna kapuśniarka z grzybami [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic
Przepis na wigilijną kapuśniarkę z grzybami.

Potrawy wigilijne: kapuśniarka z grzybami. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich. KGW Paczółtowice działa od 1957 roku. Panie organizują m.in. Dzień Tradycji Ludowej, kolędowanie dla seniorów czy imprezę wiejską powitanie lata. Kapuśniarka z grzybami od lat pojawia się na wigilijnych stołach.

Składniki

  • litr soku z kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • ugotowane ziemniaki

Wykonanie

Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska