6 z 9
Poprzednie
Następne
Potrawy z bobem. 8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli Agnieszki Sznajder
Składniki
1 kg świeżego bobu
1 puszka białej fasoli
masło klarowane
pikantna czerwona papryka, ok. 3 cm dla średnio pikantnej potrawy
2 ząbki czosnku
kilka liści rukoli
sól
cukier
Wykonanie
Bób wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę.
Na patelni rozpuścić ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażyć drobno pokrojony czosnek i chili. Bób połączyć z białą fasolą oraz z masłem, wymieszać. Podawać ze świeżymi listkami rukoli.