1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem.
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z ryżem.

2 z 12
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem...
fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem

Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

3 z 12
Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie...
fot. Paulina Nosek

Hawajska sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie

Składniki
duży, dojrzały ananas
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka musztardy
torebka ugotowanego ryżu
100 g oscypka w kawałku
2 łyżki oliwy

Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek

4 z 12
Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem...
fot. archiwum

Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem

Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Przepis Roberta Muzyczki

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To dopiero początek! Juwenalia otworzył barwny... Projekt P.I.W.O.

To dopiero początek! Juwenalia otworzył barwny... Projekt P.I.W.O.

Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

NASZ PATRONAT
Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

Górale z Krzeptówek znów szykują się na bitwę przeciwko masztowi telefonicznemu

Górale z Krzeptówek znów szykują się na bitwę przeciwko masztowi telefonicznemu

Zobacz również

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!