Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem...
fot. archiwum

Potrawy z ryżem. TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników [PRZEPISY]

Risotto z pieczarkami, oliwą truflową i serem

Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej

Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Przepis Roberta Muzyczki

Zobacz również

Kontrola na uczelni zdecyduje o losie przyszłych lekarzy kształconych w Nowym Sączu

Kontrola na uczelni zdecyduje o losie przyszłych lekarzy kształconych w Nowym Sączu

Uczniowie z "Polaka" posadzili pamiątkowe drzewko

Uczniowie z "Polaka" posadzili pamiątkowe drzewko

Polecamy

Wisła Kraków podpisała kontrakt z młodym obrońcą

Wisła Kraków podpisała kontrakt z młodym obrońcą

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Kibice Bayernu Monachium stworzyli petycję przeciwko zatrudnieniu Rangnicka

Jarosław Królewski: Premii za sam Puchar Polski nie będzie

Jarosław Królewski: Premii za sam Puchar Polski nie będzie