Tegoroczna produkcja mięsa ma wynieść 320,7 mln ton. Przy takim wyniku, wzrosłaby o nieco ponad 1 mln ton.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Według prognoz, wzrośnie produkcja mięsa:
drobiowego - o 1,1% do 116,2 mln ton)
wołowego - o 0,8% do 68,4 mln ton)
owczego- o 0,7% do 14,1 mln ton)
Obniży się natomiast produkcja wieprzowiny (0,7% do 116,4 mln ton).
Według prognoz fachowców z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa. Jak dowiadujemy się z ostatniego raportu: drób pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5%), wyprzedzając wołowinę (30,4%), wieprzowinę (24,5%) i mięso owcze (2,9%).
Produkcja podskoczy w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie - w Chinach, Australii oraz w RPA.