Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste maślane bułeczki z czekoladą [PRZEPIS]

mad
Bułeczki z czekoladą.
Bułeczki z czekoladą. Paweł Epler
Przepis na proste bułki z czekoladą.

Przepisem na proste bułeczki z czekoladą podzieliła się z nami Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.

Składniki

  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 110 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 2 rozmieszane jajka 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżeczki suchych drożdży 
  • 1 łyżka pasty waniliowej (można pominąć) 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej 

Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić albo hakami do ciasta albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek (np. na 12 części). Uformować bułeczki: kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i zwinąć pod spód. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-25 minut, do zezłocenia. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska