
Błędy przy przechowaniu mąki może popełnić każdy z nas
Choć mąka jest produktem sypkim, może się zepsuć. Temperatura, wilgotność i ograniczenie dostępu do światła są kluczowe dla przechowywania.

Mąka w opakowaniu czy pojemniku?
Mąkę najlepiej przesypać do szklanego słoja lub szczelnego pojemnika. Dzięki temu nie będzie miała styczności z powietrzem i nie ulegnie zepsuciu, nie zalęgną się w niej również mole lub wołki.

Mąka nie może być narażona na ciepło
Kluczowe jest miejsce przechowywania. Mąkę w workach, np. z młynu, ciężko przesypać ze względu na ilość. Dobrze umieścić ją w piwnicy lub spiżarni, w chłodnym i suchym miejscu. Produkt nie może być narażony na wilgoć, szczelne zamknięcie odpędzi też robaki. Podobnie w kuchni - małe ilości mąki wymagają zacienionej przestrzeni, bez styczności z ciepłem. Szafka, w której ląduje pojemnik, nie powinna stać blisko kaloryfera lub piekarnika.

Sąsiedztwo ma znaczenie
Mąka może chłonąć intensywne zapachy, w szafce lub w sąsiedztwie w spiżarni nie powinny się z nią znaleźć aromatyczne produkty, np. przyprawy.